Artikel i Saltsjöbladet december 2005.
Kajaksektionens ordförande Göran Österberg intervjuad av Johan Eriksson.

Kajak en åretrunt-idrott

Jag och min kollega Bengt Tydén har paddlat i tio år. Vid en lunchrast 1995 besökte vi Kanotcenter vid Karlbergskanalen och köpte varsin kajak och sedan dess har det bara flutit på.

Göran Österberg under en tidig vårtur i april.
 

Snart efter anmälde vi oss till Brunnsvikens kanotklubb, för att kunna träna på inomhusträningarna i gamla Eriksdalsbadet på lördagar.

En period hyrde vi in oss vid Långbro simhall och fick mersmak för att träna inomhus på vintern.

Den 14 september 2001 var vi 14 personer som samlats vid bassängen i Näckens simhall för att bilda en kajakförening och styrelse. Som förening fick vi möjlighet att hyra bassängen fredagskvällar. Vi gjorde en förfrågan till Idrottsföreningen om vi kunde bli en sektion inom Saltsjöbadens IF och blev antagna vid idrottsföreningens årsmöte 2002.

Kursverksamhet

Genom sponsorer har sektionen haft möjlighet att inköpa mindre forskajaker som är lättare att hantera i en liten bassäng. Efterhand har verksamheten utökats och nu kan man vara 11 personer samtidigt som tränar i bassängen.

Bengt Tydén i Näckenbadets bassäng
 

Ganska fort startade vi kursverksamhet för både medlemmar och andra intresserade. Annonser i Saltsöbladet fick god respons. Det var många som ville känna på hur det är att ligga under vattnet i en kajak och sen komma upp igen med hjälp av en kamrat. Det är det första momentet för att våga träna ordentligt.

Räddningsövningar

Någon kväll per säsong har vi räddningskurser med havskajaker där ett antal olika räddningsövningar tränas.

Vår sommar och höst är vi oftast utomhus. Vi har en ”turgrupp” som planerar turer under året. Vissa turer ska bara finnas, en sådan tur är Ältaturen som vi startar säsongen med i början av maj. Vi startar vid Dammtorpssjön och går via Söderbysjön, fortsätter kanalen fram till Ältasjön och sen fika vid Stensö innan vi återvänder. Närmare midsommar har vi en tekniktur till Vårgärdssjön för dem som gått kurs under vintern.

Samling i Dammtorpssjön inför den årliga Ältaturen
 

Årliga evenemang är Saltsjöbadsdagarna , Speed o Gliid på Älgö, samt en månskenstur i Stockholms innerstad i oktober/november.

Kajaksektionen har ibland föredragskvällar på Neglinge Gård. Då är det är medlemmar som berättar om paddelturer som de gjort. Det händer också att man bjuder in externa föredragshållare som gjort något extra inom paddlingen som kanske kan stimulera andra att utöka sina paddelrevir.

Tävla på Grönland

Flera av sektionens medlemmar har varit uppe på Grönland och tävlat i Grönlandsmästerskapet 2004. De kom hem med medaljer och många erfarenheter.

Vi hyr också in oss i lokal och bygger egna kajaker, i första hand är det Eskimåkajaker, med duk. Flera av medlemmarna gör egna paddlar till att börja med.

Kajaksektionen har köpt in två containrar för uthyrning till dem som har svårt att förvara sina kajaker, kanske för att man bor i lägenhet, containrarna står på idrottsplatsen nära till sjösättning.

Utan tvekan är det en sport som de aktiva brinner för och utövar året runt.